Ağ içerisindeki bilgisayarlar birbiriyle haberleşebilmek için ip adreslerine ihtiyaç duyarlar. Ancak günümüzde İnternetin ve ağların büyümesiyle birlikte bu ip adresleri çoğalmıştır. Ip leri hatırlamak oldukça zordur, bu yüzden bir bilgisayara IP adresi girerek ulaşmak yerine o bilgisayara atanan istemci ismini kullanarak bağlanmak çok daha kolaydır. Bu tarz bir bağlantı için istemci isimlerinin IP adresleri ile ilişkilendirilmesi gerekir. DNS (Domain Name System – Alan Adı Sistemi) sunucuları bu ilişkilendirme işlemini yaparlar.
İşleyiş olarak DNS; FQDN (Fully Qualified Domain Name – Tam Donanımlı Alan Adı) ya da alan adı ile, ilişkilendirildiği IP adresi arasında ilişkilendirme yapar. Her İnternet alanı, alan isimlerini çözebilmek için DNS sunucularına ihtiyaç duyar. DNS sunucusu DNS servis/protokolünü çalıştıran bir bilgisayardır.
FQDN ise, özel bir bilgisayar ya da sunucunun İnternet üzerindeki alan adıdır. FQDN iki parça içerir: istemci ve alan adı. Örnek olarak bidb.itu.edu.tr adresi için; istemci adı bidb dir ve istemci de itu.edu.tr alanının altında kayıtlıdır.
Birçok İnternet kullanıcısı İnternet servis sağlayıcısına ek para ödememek adına, ya da bir şirket ya da okul ağı içinde bulunmadıklarından statik IP yerine dinamik IP ye sahip olurlar. Dinamik IP kullanıcısı DNS’in işleyiş sistemine bağlı olarak, herhangi bir sunucu kuramamakta, uzaktan kendi bilgisayarına bağlanamamakta ya da kendisine herhangi bir Web adresi açamamaktadır. Bir alan adı İnternet'te kayıt ettirilmek istendiğinde, kullanıcıların sunucuyu bulabilmesi için en az iki tane DNS (Domain Name Services) sunucusunun, kurulan sunucunun IP adresini bilmesi gerekir. Sunucunun adresi değiştiği takdirde, ismi tekrar kayıt ettirmek gerekir. Dinamik IP adresleri sürekli değiştiğinden bu durumu imkansız kılarlar. Dinamik DNS bu noktada işlev bulur.
Dinamik DNS (DDNS), DNS standartlarına ek olarak geliştirilmiş bir teknolojidir. Dinamik DNS; DNS sunucusunu, yeni ya da değiştirilmiş IP kayıtlarıyla insan müdahalesine gerek kalmaksızın otomatik olarak günceller.
Dinamik DNS in çalışması için iki bileşene ihtiyaç vardır. Bunlardan ilki, istemci bileşenidir. İstemci, bilgisayarın ya da cihazın IP adresi değiştiği zaman bu değişiklik bilgisini gönderen taraftır. İkinci bileşen ise, sunucu kısmıdır. Bu da IP adres bilgisini istemciden alıp gerekli güncellemeyi yapan taraftır. İstemci bileşeni bilgisayara yüklenen ve IP adres güncellemesini takip eden ufak bir yazılımdır. Bazı modemler bu ufak yazılımların yapabileceği işi yapma yeteneğine sahiptir. Onlar için ekstra bir yüklemeye gerek yoktur, modemde gerekli ayarlamalar yapılarak bağlantı sağlanabilir. Sunucu bileşeni bir servis sunucusu tarafından sağlanan adrestir. Bazı servis sağlayıcılar alan adı için ücret talep etmektedirler.
Dinamik DNS sayesinde dinamik ip kullanıcıları sunucu kurulumu yapabilirler, bilgisayarlarına uzaktan bağlanabilirler. Bireysel İnternet kullanımı için bu servislere olanak sağlar. Ayrıca internet servis sağlayıcılarının statik IP sağlaması için aldığı ek ücreti vermeye gerek kalmaz.
Dinamik DNS teknolojisi çeşitli siteler aracılığıyla kullanılabilir.