Kickstart (KS), kullanıcının uç bilgisayarlar ile ilgilenmeden bir çok bilgisayara aynı ya da farklı yapılandırmayı hızlı bir şekilde kurmasını sağlayan, merkezi kontrollü bir kurulum yönetim sistemidir. KS, bir yapılandırma dosyası yardımıyla, kurulum esnasında hiçbir soru sormadan işletim sistemini istenilen şekilde kurabilir ve yapılandırabilir. KS, aynı zamanda sistemi farklı kaynaklardan kurabilir. Bu kaynaklar CD, DVD, FTP, HTTP ya da NFS olabilir. Kurulum kolaylığı ve hızı dolayısı ile genel olarak tercih edilen kaynak ise NFS’dir.
KS ile kurulacak işletim sistemi ile ilgili bütün ayarların bu dosya üzerinden yapılması sağlanır. Bu yapılandırma dosyası kurulum metodundan kurulacak paketlere ve kurulumdan sonra çalıştırılacak betiklere kadar bir çok alan içermektedir.
KS dosyası birçok önemli avantaja sahiptir. Bunlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
- KS, tek bir bilgisayar kullanarak yüzlerce bilgisayarı homojen ya da heterojen bir yapılandırma ile kurabilir, acil durumda yeniden kurabilir veya güncelleyebilir.
- KS ile çalışırken, uç makinelerle herhangi bir bağlantıya geçilmesi gereksinimi söz konusu değildir.
- KS ile kurulan sistemler, birden çok işletim sistemini destekleyebilir.
- KS ile kurulacak sistemler her ayrıntısıyla yapılandırılabilir ve sistem kurulduktan sonra yeniden ayarlama gerektirmez.
Linux kurulumu için oluşturulmak istenen KS dosyası öncelikli olarak bu dosyanın nereden yükleneceğini belirten komutla başlar daha sonrasında ise belirli parametrelerle dosyanın içeriği belirlenir. Bu parametrelerin başlıcaları ise şunlardır;
- Dil: Yükleme boyunca kullanılacak dil seçeneğini belirleyen parametredir. Bu seçeneği belirlemek için lang
parametresi kullanılır.
- Klavye: Sistemi yüklemek için hangi klavye dilinin kullanılacağını belirleyen parametredir. Klavye dilini seçmek için keyboard parametresi kullanılır.
- Ağ: Yükleme işlemi için ağ konfigürasyonunu yapan parametre tipidir. IP adresi (IP Address) , Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask), Varsayılan Ağ Geçidi (Default Gateway), bilgisayar adını (hostname) atama işlemlerini gerçekleştirir. Bu yapılandırmayı yapmak için network parametresi kullanılır.
- Root (Yönetici) Şifresi: Sistemin yöneticisi olan "root" kullanıcısının şifresini atayan parametredir. Şifre düz yazı olarak açık girilmemelidir. Atanması istenen şifrenin şifrelenmiş hali --iscrypted anahtarı ile birlikte rootpw parametresi kullanılarak yapılandırmaya eklenmelidir.
- Güvenlik Duvarı: Bu parametre ile KS dosyasının yüklenmesi sırasında güvenlik duvarının güvenlik seviyesi uygun olacak şekilde ayarlanır. Bu yapılandırmayı yapmak için firewall parametresi kullanıllır.
- Kimlik Doğrulama: Gerekli kimlik doğrulama yöntemini belirlemek için authconfig parametresi kullanılır.
- Saat dilimi: İstenilen saat dilimine göre KS dosyasını ayarlanmasını sağlayan parametredir. timezone parametresi kullanılarak yapılır.
- Önyükleyici (Boot loader): Sistemin önyükleme operasyonunu nereden gerçekleştireceğini ve önyükleyicinin LILO ya da GRUB olacağını belirleyen parametredir. Bu yapılandırma bootloader parametresi ile yapılır.
Bu parametreler en temel parametreler olmakla birlikte KS dosyasını istenildiği gibi oluşturmak ve farklı değişkenler eklemek de mümkündür. Temel parametreleri ve değişkenleri içeren bir KS dosyası örneği şu şekilde verilebilir;
#cat ks.cfg
install
cdrom
lang en_US.UTF-8
keyboard trq
xconfig –startxonboot
network --device eth0 --onboot yes --bootproto static --ip 192.168.1.2 --netmask 255.255.255.0 --gateway 192.168.1.1 --nameserver 10.0.0.1,10.0.0.2 --hostname myhostname.mydomain
network --device eth1 --onboot no --bootproto dhcp
rootpw --iscrypted $1$L2q/GLwb$pIxlht4NzcZY6/bJrr3Xr.
firewall --enabled --port=22:tcp
authconfig --enableshadow --enablemd5
selinux –enforcing
timezone --utc Europe/Istanbul
bootloader --location=mbr --driveorder=sda --append="rhgb quiet"
clearpart –linux
part /boot --fstype ext3 --size=100
part swap --size=512
part / --fstype ext3 --size=6144
%packages
@gnome-desktop
@graphics
@admin-tools
@base-x
rdesktop
joe
emacs
KS dosyası kullanarak bir RedHat Enterprise Linux 5 kurulumuna başlamak için kurulum başlangıcında
linux ks=/ks/dosyasının/bulunduğu/yer
şeklinde ks dosyası ile kuruluma başlanacağı belirtilir.
Örnekte belirtildiği gibi bir KS dosyası oluşturulup dosya yeri belirtildikten sonra son olarak KS dosyasıyla sistem kurulumu yapmak için üç adım gereklidir;
- KS dosyasının yüklenmesi için bir alan belirlenir (CD,disket v.b…) ya da KS dosyası ağ üzerinde ulaşılabilir hale getirilir. Bunu bir site üzerinden de yapmak mümkündür.
- Yüklemenin başlaması için yükleme ağacı uygun hale getirilir.
- Yükleme işlemi başlatılır.