Integrated Lights-Out (ILO) teknolojisi, sistem yöneticilerin fiziksel olarak sunucu karşısında olmalarına gerek kalmadan bir dizi yönetim işini, güvenli bir biçimde yapmalarına olanak veren uzaktan bağlantı yöntemidir. Bu özellik çoğu sunucuda standart olarak sunulmaktadır. Bu özelliği tüm işlevleriyle kullanmak amacıyla bir defaya mahsus lisanslama yapılması gerekmektedir. Lisanslama yapıldığı taktirde herhangi bir sorun oluştuğunda firmadan destek sağlanılabilir. ILO teknolojisi, sunucu kapalıyken bile uzaktan 128-bit SSL şifreleme ile yönetilebilmesine olanak vermektedir. Bu şifreleme yöntemi ile üçüncü şahıslar veri trafiğini görseler dahi çözümleme yapmaları olanaksızdır. Sistem kendisine daha önceden tanımlanmış kullanıcı adı ve şifre ile aktif hale getirilerek bağlantıya izin vermektedir. ILO teknolojisi sunucu içerisinde donanımsal bir yönetim birimidir. Sunucu anakartı üzerinde kendine ait chipseti bulunmaktadır. Ağ üzerinden TCP (Transmission Control Protocol - İletim Kontrol Protokolü) / IP (Internet Protocol – İnternet Protokolü) kullanarak javada yazılmış bir program aracılığıyla herhangi bir web tarayıcısı ile sunucuya erişilir.
Sistem yöneticileri ILO teknolojisi ile kapalı durumda olan sunucuyu uzak bir yerden açabilir veya açık durumda olan sunucuyu kapatabilir. Uzaktan fiziksel bir CD/DVD sürücüsü veya görüntüyü sunucuya aktarabilir, ayrıca sunucu üzerinde donanımsal bir problem olduğunda sunucu yöneticileri ILO teknolojisi ile bu problemleri görüntüleyebilir. Sistem yöneticilerin sunucunun işletim sistemi üstünde tam yetki imkanının olması, herhangi bir web tarayıcı üzerinden erişme olanağının bulunması ILO teknolojisininin avantajları arasındadır. Sistem yöneticilerinin sürekli seyahat edip, sunucu başına geçmeleri mecburiyetini ortadan kaldırdığı için, seyahat maliyetlerinin düşmesini ve verimliliğin artmasını sağlamaktadır. ILO teknolojisinin dezavantajları olarak sunucu anakartı üzerine takılan parçanın maliyeti yüksek olması ve uzaktan erişimde mouse ve klavye kontrolünün yavaş olması sıralanabilir.
Sun – ILOM (Integrated Lights Out Manager) sunucularında web tarayıcı görünümü
Java’da yazılmış bir program aracılığıyla herhangi bir web tarayıcılarında sunuculara uzaktan bağlanabilmek için sunucu anakartı üzerinde bulunan ILOM parçacığına atanan IP adresi adres çubuğuna yazılır. IP adresi yazıldıktan sonra kullancı adı ve şifre kısımları girilerek sunucuya uzaktan erişim sağlanır.
IDRAC (Dell Remote Access Controller - Dell Uzaktan Erişim Denetleyicisi) cihazı
Sunucu içerisinde gömülü olarak gelen bu cihaz, sunucunun uzaktan güvenli bir şekilde yönetilmesine imkan sağlar. Cihazda sunucunun işletim sisteminden bağımsız kendi anakartı yer almaktadır. Ayrıca cihazın kendisine ait MAC (Media Access Control - Ortam Erişim Kontrolü) adresi ve kendisine atanan sunucudan farklı IP adresi de bulunmaktadır.
Sunucuya uzaktan Integrated Lights-Out teknolojisi ile CD/DVD tanımlamak
- Integrated Lights-Out teknolojisi fiziksel olarak sunucu karşısında olmadan uzaktan sunucuya CD/DVD tanımlama imkanı sağlamaktadır. Aşağıdaki adımlar izlenerek sunucuya CD/DVD tanıtılabilir.
- Sunucuya uzaktan erişim sağlandıktan sonra ana ekrandan Remote Control (Uzaktan Kontrol) -> Launch Remote Control (Uzaktan Kontrolü Başlat) seçeneği tıklanır.
- Kullanıcı girişi kısmından kullanıcı adı ve şifre ile erişim sağlanır.
- Erişim sağlandıktan sonra Devices (Aygıtlar) -> CD-ROM Image seçeneği tıklanır.
- Son olarak önceden hazırlanan ISO uzantılı dosya seçilir ve Open (Aç) seçeneği tıklanır.
Sonuç olarak ILO teknolojisi sunuculara uzaktan erişim desteği sağlamaktadır. Sistem yöneticileri fiziksel olarak sunucu karşısına geçmeden ILO teknolojisi ile sunucuyu güvenli bir şekilde yönetir. Sistem yöneticilerinin ILO teknolojisi sayesinde işlemlerini tam yetki ile yapabilmesi zaman kaybını ve maliyeti azaltır.