Toggle navigation
KAPAT
BİDB
Hakkında
İş Akış Süreçleri
Organizasyon Yapısı
Tarihçe
Hizmetler
Web Hizmetleri
Ağ Hizmetleri
E-posta Hizmetleri
Yazılım Hizmetleri
Lisanslı Yazılım Hizmeti
Destek Hizmetleri
Bilgisayar Alım Hizmetleri
İTÜ Kovan Hizmeti
İTÜ Skype Hizmeti
Politikalar
Hizmet Kullanım Politikaları
İTÜ/NET Kullanımı
VPN Kullanım Politikaları
Bilgi Güvenliği Politikası
Gizlilik Sözleşmeleri
Formlar
Formlar
BT Eğitimleri
SSS
Seyir Defteri
Ana Sayfa
/
Seyir Defteri
.Net Windows Uygulamalarının Kurulum Dosyasının Hazırlanması
Eyl 06, 2013
Kodlama aşaması tamamlanan bir programın paket haline getirilerek dağıtımını sağlayabilmek için, programın setup (kurulum) dosyasının hazırlanması gereklidir. Visual Studio 2010'da, bir programın setup (kurulum) dosyası aşağıdaki adımların izlenmesiyle elde edilir.
Kurulum dosyası haline getirilmek istenen proje açılır. Daha sonra File (Dosya) -> Add (Ekle) -> New Project (Yeni Proje) yolu izlenir.
Açılan pencerede Other Project Types (Diğer Proje Tipleri) sekmesi altında Visual Studio Installer içerisinde Setup Project (Kurulum Projesi) seçilir. Dosyaya verilmek istenen isim yazılır ve OK (Tamam) düğmesine tıklanarak devam edilir.
Oluşturulan yeni proje açıldığında Application Folder (Uygulama klasörü), User's Desktop (Kullanıcı Masaüstü) ve User's Program Menu (Kullanıcı Program Menüsü) olmak üzere üç adet klasör oluştuğu görülür. Application Folder (Uygulama klasörü) açılarak sağ tıklanıp Add (Ekle) -> File (Dosya) seçilir. Programın çalışması için gerekli olan, .exe ve .dll uzantılı dosyalar seçilerek Application Folder (Uygulama klasörü) içerisine atılmalıdır.
Proje içinde kullanılan referansların eklenmesi isteniyorsa tekrar Application Folder (Uygulama Klasörü) üzerine sağ tıklanarak Add (Ekle) -> Project Output (Proje Çıktısı) seçilir. .dll uzantılı dosyaları kapsayan Primary output (Birincil çıktı) seçilerek bu dosyaların Application Folder (Uygulama klasörü)'a eklenmesi sağlanır.
User's Desktop (Kullanıcı Masaüstü) klasörü içerisinde sağ tıklanarak Create New Shortcut (Yeni Kısayol Oluştur) seçilir.
Bu işlemin ardından User's Programs Menu (Kullanıcı Program Menüsü) klasörü içerisinde sağ tıklandıktan sonra Add (Ekle) -> Folder (Klasör) yolu izlenerek program menüsü altında yeni bir klasör oluşturulur.
Oluşturulan yeni klasörün ismi isteğe göre değiştirilir. Örnekte "OrnekProjeSetup" ismi verilmiştir. Böylece Başlat -> Programlarmenüsüne "OrnekProjeSetup" isminde yeni bir klasör açılmış olur.
Oluşturulan "OrnekProjeSetup" klasörünün içinde sağ tıklanarak Create New Shortcut (Yeni Kısayol Oluştur) seçilir. Ardından açılan pencerede Application Folder klasöründeki .exe dosyası seçilip istenen isim verildikten sonra OK (Tamam) düğmesine basılır. Böylece Başlat -> Programlar -> OrnekProjeSetupmenüsünde kısayol oluşturulmuş olunur.
Kurulum dosyasına simge atamak için Application Folder (Uygulama Klasörü) klasörü içerisindeyken sağ tıklanıp Add (Ekle) -> File (Dosya) yolu izlendikten sonra açılan pencerede kurulum dosyasına atanmak istenen simge seçildikten sonra Open (Aç) düğmesine basılır.
Masaüstündeki kısayola simge atamak için ise User's Desktop (Kullanıcı Masaüstü) klasöründe iken kısayolun üzerine sağ tıklanarak Properties Windows (Özellikler Penceresi) seçilir. Icon (Simge) -> Browse (Gözat) yolu izlenir ve ardından istenen simge seçilir. Başlat menüsündeki kısayol simgesini oluşturmak için de User's Program Menu (Kullanıcı Program Menüsü) klasörü seçilerek aynı işlem tekrarlanır.
Gerekli simgeler atandıktan sonra programın kurulum ekranları ile ilgili ayarlar yapılabilir. Bunun için kurulum projesi seçiliyken kullanılan görüntü tipi olanUser Interface Editor(Kullanıcı Arayüzü Düzenleyici) seçilir.
Çıkan ekrandaki bölümler ayrı ayrı tıklanarak kurulum aşamasındaki görüntü özellikleri değiştirilebilir. Örneğin: Welcome (Başlangıç) kısmı tıklanarakProperties (Özellikler) bölümünden Copyright Warning (Telif Hakkı Uyarısı) ve Welcome Text (Başlangıç Metni) kısımlarındaki bilgiler değiştirilerek kurulum ekranında gerekli yerlerde bu kısımlara yazılan bilgilerin görünmesi sağlanır. Yine örnek olarak Progress (İlerleme) kısmında Show Progress (İlerlemeyi Göster) menüsünde True (Doğru) seçeneğinin seçilmesi ile kurulum sırasında kurulumun ilerlemesini gösteren çubuğun görünmesi sağlanır.
Bütün ayarlama işlemleri bittikten sonra Build (Yapılandır) menüsünden Build (Yapılandır) OrnekProje tıklanarak derleme işlemine başlanır. Derleme işlemi hatasız bir şekilde sonlandığında kurulum dosyası oluşturma işlemi de tamamlanmış olur.
Visual Studio dosyaları kapatılır. Oluşturulan kurulum dosyalarını çalıştırmak için projenin dizini bulunur ve Debug (Hata Ayıklama) klasörü tıklanır. Klasörün içindeki kurulum dosyalarından biri çalıştırılır. Kısayolların önceden atanan simgeyle görünmesi için OrnekProje isimli dosya çalıştırılır.
Kurulum başladığında önceden değiştirilen kısımlardaki yazılar görünmektedir. Next (İleri) düğmesiyle kuruluma devam edilir.
Folder (Klasör) kısmında kurulum dosyasının yolu görülmektedir. Next (İleri) düğmeleri tıklanarak kurulum devam ettirilir.
Gelen ekranda Next (İleri) düğmesine tıklanarak yükleme başlatılır.
Önceden görünüm menüsünde ayarlanan kurulum izleme çubuğunun dolduğu görülür.
Close (Kapat) düğmesine tıklanarak kurulum tamamlanır. Kurulum tamamlandıktan sonra masaüstü ve başlat menüsünde de kısayolundan program çalıştırılabilir.
KATEGORİLER
Duyurular
(1)
Haberler
(6)
cv
(1)
Etkinlikler
(55)
Kültür&Sanat
(3)
Slider
(1)
Staj
(7)
Mezuniyet
(1)
isl-MaasSurecler
(8)
isl-TasinirSurecler
(4)
isl-SatinalmaSurecler
(4)
isl-OgrenciIsleriSurecler
(28)
isl-PersonelSurecler
(50)
isl-GorevTanimlari
(10)
Belgeler
(3)
MedyadaBiz
(9)
Doktora
(1)
Eğitim
(5)
DuyuruAktifTR
(7)
Duyurular2
(2)