Çift çekirdekli işlemci, tek bir fiziksel işlemci içinde aynı frekansta çalışan iki tam yürütme biriminden oluşur. Her iki çekirdek de aynı paketi ve aynı chipset/bellek arayüzlerini kullanır. Çift çekirdekli işlemci tabanlı bir bilgisayar, bilgisayarın yeteneklerine daha yüksek kapasite ve eşzamanlı bilgi işlem şeklinde artıran ek kaynaklar sunduğu için yeni bilgi işlem deneyimleri sunar. Kullanıcılara sunulan en önemli avantaj, işlemcinin içindeki çekirdek adedinin iki katına çıkartılarak bilgisayarın yeteneklerinin ve bilgi işlem kaynaklarının önemli ölçüde artırılması ve daha hızlı yanıt süresi, daha yüksek çok kademeli işlem kapasitesi ve paralel bilgi işlem özelliklerinin sunulmasıdır. Çift çekirdekli işlemci tabanlı bir bilgisayar kullanıcılara içerik oluşturma ya da kapasite gerektiren işlemleri uygulamanın yanı sıra birden fazla görevi eşzamanlı gerçekleştirmek için gerekli esnekliği ve performansı sunar.
Çift çekirdekli işlemci dört şeritli bir otoyol olarak düşünüldüğünde iki şeritli yollara göre iki kat daha fazla araba trafiği kaldırabildiği ve bunu yapması için arabaların iki kat hızlı gitmesinin gerekmediği görülür. Benzer şekilde çift çekirdekli işlemci tabanlı bir bilgisayar ile birden çok görev aynı anda gerçekleştirilebilir.
Hyper-Threading Teknolojisi
Hyper-Threading teknolojisi, tek bir fiziksel işlemcinin çok sayıda komut zincirini eş zamanlı olarak işlemesi ile performans artışı sağlamasıdır. Hyper-Threading teknolojisine sahip olan bir işlemci, mantıksal olarak iki adet işlemciden oluşmaktadır. Her bir işlemci fiziksel olarak aynı çip üzerinde bulunmasına rağmen farklı komut zincirlerini işleyebilir. Geleneksel iki farklı fiziksel işlemci kullanan sistemlerin aksine, Hyper-Threading teknolojisinde mantıksal işlemciler tek bir işlemci kaynağını (sistem veri yolu, bellek) paylaşırlar. Bu yüzden Hyper-Threading mimarisine sahip bir işlemci, işletim sistemine iki işlemcili bir sistem gibi görünmesine rağmen, iki gerçek fiziksel işlemcinin sağladığı performansı vermeyecektir.
Çift Çekirdekli İşlemci İle Hyper-Threading Teknolojisine Sahip İşlemci Arasındaki Temel Fark
Hyper-Threading, sanal olarak iki işlemci üreten bir tekniktir. Bu teknikte işlemler iki sanal işlemciye bölüştürülerek bir çeşit yük dengesi sağlanması amaçlanmıştır. Çift çekirdekli işlemcilerde ise gerçekten birbirinden bağımsız iki tane işlemci çekirdeğinin varlığı sözkonusu olması yönüyle Hyper-Threading teknolojisinden farklıdır. İşlemleri bir sıraya dizip komutları birden fazla sırada işleyerek işlemci içindeki kaynakları paylaşma mantığı aynı olmasına rağmen, çift çekirdekli işlemcilerde temel fark paylaşacak kaynağın daha fazla olması ve her işlemcide ayrıca bulunmasıdır. Örneğin: Hyper-Threading işlemcilerde tek bir çekirdek ve ona bağlı birer tane birinci ve ikinci seviye önbellek varken, çift çekirdekli işlemcilerde her çekirdek için ayrı bir birinci ve ikinci seviye önbellek bulunmaktadır. Sistem ve bellek denetçisi ile çekirdekler arasındaki iletimi sağlayan bir devre de ayrıca bulunmaktadır. Bu şekilde yük paylaşımı, önbelleklerin denetimleri ve giriş/çıkış denetçilerine ulaşım sağlanmaktadır.
Hyper-Threading Teknolojisi Kullanan Çift Çekirdekli İşlemci
Çift çekirdek teknolojisi, aynı işlemci üzerinde çift işlemci çekirdeği kullanılarak performansı arttırmakta, hyper-threading teknolojisi ile beraber kullanıldığında ise sistem performansı inanılmaz boyutlara ulaşmaktadır. Başka bir deyişle, çift çekirdekli işlemcilerde de çekirdekler kendi başlarına HyperThreading sahibi olabilmektedirler. Yani makine çalıştırıldığında iki gerçek çekirdeğin ikişer sanal simetrik işlemci özelliğine sahip çekirdekleri olarak toplam dört işlemci görülür.